Undersider Header Illu

Kakkelovnsmuseum

Undersider Header Illu

Clausholm Kakkelovnsmuseum finder du under hovedfløjen på Clausholm Slot. Kælderen har smukke hvælvede lofter, og viser en omfattende samling af 48 danske og norske støbejerns kakkelovne, samt strygejernsvarmere.

Clausholm Kakkelovnsmuseum 1

Redskaber fra den store husholdning

Flere af ovnene har været i brug på Clausholm Slot helt tilbage i 1700-tallet. De sidste ovne er nedtaget omkring 1965, således at Clausholm Slots gamle sale og gemakker nu er ført tilbage til deres originale, barokke oprindelse med murede kaminer.

De norske ovne i samlingen stammer alle fra unionstiden; i denne periode, frem til 1814, havde norsk industri monopol på at sælge tømmer, glas og støbejern til Danmark, dermed også støbejernsovne. Samlingens ældste ovn er en barok støbejernsovn med originale jernben, som kan dateres tilbage til 1672. Blandt de nyere modeller er bl.a. to radiatormønstrede ovne fra perioden omkring 2. verdenskrig.

Museet rummer endvidere en fin lille samling af gamle køkken- og husholdnings-redskaber samt værktøj. De fleste af tingene har været i brug på Clausholm, og er således specielt beregnede til en stor husholdning på landet med mange tjeneste-folk og selvhushold. Samlingen tæller store egetræssaltkar, udskåret af hele stammer, der blev brugt til saltning af kød, en koldrulle og andre remedier til vask og strygning af linned mv., en speciel issav til udskæring af isblokke i voldgraven og meget andet….

Kakkelovnsmuseet som fotolocation

Vi udlejer gerne kakkelovnsmuseet på Clausholm Slot som fotolocation til firmaer, bureauer samt mode- og reklamefotografer, der ønsker at fotografere deres modeller eller produkter i de historiske rammer.